К основному контенту

Квартирный щиток в "хрущевке"


Не так давно писал пост о квартирном щитке в "сталинке", а сейчас передо мной щит со счетчиком в "хрущевке" :)

1.
Квартирный щит в "хрущевке"

Щиток очень лаконичный, несмотря на то, что это двукомнатная квартира: опломбированный электросчетчик, два однополюсных автоматических выключателя по 25 ампер и четыре отходящих провода.

Предполагаю, что до этого были установлены две советские пробки (разглядел четыре отверстия на основании), а потом электрик заменил их на DIN-рейку с двумя современными автоматами.

На одном автомате фаза, на другом ноль (определил индикаторной отверткой Stanley 66-119). Скорее всего, один провод с каждого автомата идет на розетки, а второй - на освещение.

Квартирный щит в "хрущевке"

Согласно уже недействующему ДБН В.2.5-27-2006 (пришедшего ему на замену ДСТУ Б В.2.5-82:2016 у меня нет, но смысл вряд ли поменялся) нельзя рвать ноль независимо от фазы:
4.2.2.8 Вимога щодо недопущення установлення вимикаючих пристроїв у колах захисних провідників (див. 4.2.1.11) розповсюджується і на PEN-провідники, але допускається одночасне вимикання лінійного провідника і PEN-провідника на вводах в електроустановки індивідуальних жилих, дачних, садових будинків та аналогічних їм об’єктів, які живляться однофазними відгалуженнями від повітряних ліній електропередачі. В таких випадках поділ PEN-провідника на нейтральний і захисний провідники повинен бути виконаним до ввідного захисно-комутаційного апарату електроустановки.
Не слід також установлювати однополюсні вимикачі в колах нейтральних провідників.
Следовательно, вместо двух однополюсных автоматов должен быть один 2P или 1P + N автомат.

А вот поставить один 25 А автомат ПУЭ не запрещают, если считать отходящие провода ответвлениями ввода:
3.1.39 Апарати захисту дозволено не встановлювати (якщо це доцільно за умовами експлуатації) у місцях:
- відгалуження провідників від шин розподільного щита до апаратів, установлених у тому самому щиті (при цьому провідники треба вибирати за розрахунковим струмом відгалуження);
- зменшення перерізу живильної лінії по її довжині і на відгалуженнях від неї, якщо захистом попередньої ділянки лінії захищається ділянка зі зменшеним перерізом провідників або якщо незахищені ділянки лінії чи відгалуження від неї виконано провідниками, вибраними з перерізом, не меншим ніж половина перерізу провідників захищеної ділянки лінії;
- відгалуження від лінії живлення до силових електроприймачів, побутових електроприладів і світильників, якщо лінія, яка їх живить, захищається апаратом з уставкою не більшою ніж 25 А;
- відгалуження провідників від лінії живлення кіл вимірювань, керування і сигналізації, якщо ці провідники не виходять за межі відповідних машини чи щита або якщо виходять за їх межі, але електропроводку виконано в негорючих трубах або вона має негорючу оболонку.
Рекомендации.

Поставить рубильник, реле напряжения, два однополюсных автомата (номиналами 16 и 10 ампер, если там таки линия розеток и линия освещения), изолированную нулевую шину.

2. 
Та самая четырехэтажная кирпичная хрущевка в Черкассах


Автор: profeMaster

Комментарии